Invadarea Ucrainei de către Rusia s-a realizat pe baza unui plan bine stabilit cu ceva timp în urmă în care războiul informațional joacă un rol crucial. Pe de-o parte, hackerii rușii distrug și sustrag informații esențiale ale inamicilor în timp ce folosesc o rețea de internet proprie.
Armata Rusiei a luat cu asalt Kievul la primele ore ale zilei de vineri. Explozii puternice s-au auzit în centrul orașului în jurul orei 04:30.Trupele ruse au ajuns în capitala Ucrainei și se îndreaptă spre centrul orașului. Sirenele antiaeriene sună, se aud împușcături pe străzi, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.
Scuza lui Vladimir Putin și a poporului său este „demilitarizarea” Ucrainei, dar aceasta este o invazie la vedere efectuată de o Rusia încurajată în fața unei Europe – după ce Putin a amenințat direct întreaga NATO – al cărei răspuns cel mai energic a avut o impunere de sancțiuni economice.
Suntem implicați de multă vreme într-un Război Rece 2.0. Un război în care liniile de luptă devin digitale, armele sunt programe de calculator, iar obiectivul sunt informațiile importante.
Atacuri precum Wannacry din 2016 și altele mai recente arată doar realitatea în care trăim: una în care o țară întreagă poate fi spartă de la infrastructura de bază pentru populație până la secretele sale militare. Și din acest motiv, Rusia a luat măsuri cu adevărat stricte de ani de zile.
Conștientă de ce este în joc dacă ar fi piratată, Rusia a desfășurat în 2019 un experiment pe cât de ambițios, pe atât de fără precedent: să deconecteze întreaga țară de la Internet. Dar nu doar instituțiile guvernamentale sau instalațiile militare, ci fiecare casă, router și server. O închidere totală și absolută a mamei Rusia de la rețea, scrie publicația As.
Motivul? Potrivit agenției ruse RosBiznesKonsalting (RBK) s-a încercat să se testeze și, în același timp să asigure și să demonstreze independența Runetului, spațiul de internet rusesc. Prin închiderea accesului la clasicul internet, atât autoritățile ruse, cât și marii furnizori de internet ai țării vor putea vedea direct eficiența Runetului, a comunicațiilor sale și gradul de izolare.
Furnizorii de internet ruși ar trebui să poată asigura independența internetului autohton „în cazul unei agresiuni străine”, așa cum se subliniază într-o propunere de lege în Parlamentul Rusiei în decembrie anul trecut.
Principala agenție de telecomunicații a țării, Roskomnadzor, are puterea de a inspecta traficul, de a interzice conținutul neadecvat și de a se asigura că traficul dintre utilizatorii ruși rămâne în țară și nu este redirecționat prin servere externe care ar putea fi interceptate în cazul unui atac.
Potrivit RBK, toți providerii ruși au fost de acord cu experimentul, care a fost aprobat sută la sută de Vladimir Putin. Dar cu ceea ce furnizorii nu mai erau atât de acord este implementarea tehnică a proiectului, deoarece, potrivit acestora, au provocat întreruperi majore în traficul de internet rusesc.
Guvernul rus suportă toate costurile pentru modificarea infrastructurii și instalarea de noi servere pentru a direcționa traficul către Roskomnadzor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER